5.2.2016
Kategorie: Nezařazené, Výživa

4 způsoby jak jíst zdravěji

V dnešním článku se nebudeme věnovat běžeckým botám či oblečení, ale podíváme se na zdravou stravu, která by měla být pro běžce i další sportovce tím hlavním.

Vybírejte z potravin, které poznáte a jejichž ingredience dokážete vyslovit.

Jíst čistě“ to je jeden z módních dietních termínů, které však jako běžec můžete lehce převzít. Koneckonců zdravé potraviny, které mají vysokou nutriční hodnotu mají nízký obsah různých přídavných látek a pěstují se ekologickým způsobem, mají vliv na celkové zdravý a váš sportovní výkon.

Není na tom nic nového, když se ví, že na talíři máte mít ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo a bílkoviny rostlinného původu /sója, obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka/. Bylo celkem jasně prokázáno, že snižují riziko onemocnění, pomáhají bojovat s příznaky stárnutí, včetně rakoviny, onemocnění srdce a cukrovky. Jako běžec můžete z těchto jednoduchých a čerstvých potravin, získat zlepšení výkonu a rychlejší zotavení po běžeckém tréninku.

Níže jsou jednoduché možnosti jak, udělat vaši běžeckou stravu čistější:

1. Omezte zpracované potraviny

slide4Nejlepší způsob, jak kontrolovat, jakou stravu přijmete, je udělat si vlastní jídlo a svačiny. Když už sáhnete po balených potravinách, přečtěte si jejich složení a vyhněte se výrobkům s mnoha složkami. Zejména těmi, které ani nelze vyslovit u nichž je pravděpodobné, že jsou nezdravé díky přidaným cukrům, hydrogenovaným tukům a potravinářským přísadám.

Tip: Místo balených krekrů se sýrovou příchutí, si vyberte celozrnné sušenky přelité skutečným sýrem. Získáte velkou porci tuku, vápníku a celozrnných potravin, které vám pomohou cítit se plně a plni energie.

2. Dejte pozor na Sodík

Běžci potřebují sodík k tomu, aby lépe regulovali hladinu kapalin v těle. Studie však ukázaly, že příliš mnoho soli může způsobit potíže, zvlášť pokud nemáte dostatek minerálu chránícího srdce – potassium /nalézá se v čerstvém ovoci a zelenině/. Balené potraviny, fast food občerstvení a balená jídla jsou největšími zdroji sodíku. Pokud se jim vyhnete udržíte příjem soli na zdravější úrovni.

Tip: Kontrolujte na potravinách údaje o obsahu sodíku a snažte se udržet svůj příjem na 1500 až 2300 miligramů na den. Do potravin nepřidávejte zbytečně sůl.

3. Zaměřte se na čerstvé potraviny

Sáhněte po čerstvém ovoci, zelenině a libových bílkovinách.

Tip: Vyzkoušejte salát ze směsi listových salátů, rajčat, mrkve a lusků, který přelijete nasekanými natvrdo-vařenými vejci a olejem/octem. Přidáte plátek 100% celozrnného pečiva. Jídlo vám dodá vlákniny, bílkoviny, vysoce kvalitní sacharidy a trochu zdravých tuků.

Před během je dobrým zdrojem vápníku po posílení kostí, čerstvé ovoce v jogurtu s trochou medu.

4. Vyberte si biopotraviny

photo_verybig_146187Organické potraviny, nebo také biopotraviny jsou pěstovány s méně nečistotami a bez použití pesticidů. Ideální je vybrat si buď nějaký osvědčený obchůdek, kde máte jistotu, že kupujete potraviny přímo od eko pěstitelů. Další možnost pokud máte zahradu, je pěstovat si v určité míře zdravé potraviny přímo sami.

Oběma způsoby udržíte potenciálně škodlivé přísady na minimu.

Tip: Vybírejte si biopotraviny bez pesticidů, organické mléčné výrobky a maso bez antibiotik.

Vzhledem k aktuálnímu stavu nabízených potravin v hyper a supermarketech to jistě není zcela lehké, nicméně pokud budete trochu hledat, je možné najít!

indexChcete dostávat měsíčně přehled o nových článcích a běžeckých novinkách? Přihlašte se k odběru a nic vám neunikne!

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *